Hvordan utstyr?

posted in: Uncategorized | 0

Bilder på trevegg

Små bilder kan festes på en liten stift som bankes inn veggen med hammer.

Små kroker er ikke like lurt, de fleste har problemer med å skru dem inn rett, dermed blir festehullet slarkete og med de små gjengene faller de lett ut igjen.

Øyekroken eller wiren på bilderammen er o  fte montert slik at belastningspunktet kommer et stykke ut fra veggen når bildet henges opp. Da blir det større belastning på både spiker og vegg, og du risikerer at spikeren bøyer seg og/eller at hullet utvider seg. Da øker risikoen for at bildet faller ned.

For å unngå dette bruker man gjerne en såkalt X-krok. Det er en krok med bøyle og to hull til stiften, denne blir da stående på skrå oppover. Belastningen blir da fordelt mellom tett inntil veggen pluss et lite stykke utover, og bøylen gjør at risikoen for at stiften skal bli bøyd er langt mindre. Dessuten henger bildet bedre i den store kroken.

For litt tyngre bilder finnes det X-kroker med 2 stifter.

Å med de virkelig store bildene bruker vi skrukroker, de finnes i et stort utvalg dimensjoner.

Bilder på murvegg

En «murvegg» kan være så mangt. Den kan bestå av alt fra ren betong til murstein med løs murpuss utenpå.

I ren og hard betong kan du slå inn herdet små spiker hvis du er stø på hånden og god til å treffe spikeren.

Et bedre alternativ er XB-kroker som er plastkroker med små stålstifter i. Disse slår du inn med hammeren, mens du holder med fingrene på trygg(ere) avstand.

Er det snakk om løs murpuss (det låter hult når du banker forsiktig) eller lettbetong (Leca) må du bore deg forsiktig gjennom det ytterste laget og sette inn en plastplugg inne i selve veggen bak murpussen. Så skrur du inn en krok i plastpluggen.

Gipsplater

I gipsplater må du bore hull og sette inn et gipsanker. Dette utvider seg på baksiden av platen når du trekker i skruen. Du bruker en spesialtang for å trekke til deg holderen på tuppen av gipsankeret, forsøker du å skru til platen med spissene ofte vri seg og ødelegge pappen på gipsplaten. Da er du nødt til å skaffe deg tang eller leve med et dinglende halvveis innfestet gipsanker. Eller røske ut alt og pusse opp veggen etterpå..

Fiberplater kan både skrus og stiftes i, men de minste stiftene og de minste gjengene blir det ikke noe greie på. Da er det bedre å bruke gipsanker i stedet.